Johan de Vries   
© 2024 Johan de Vries

Galerie Oldambt

Hamdijk 31

9693 TB Bad Nieuweschans

+31(0)6 444 344 62

+31(0)6 276 276 97

www.oldambtglas.com

Open: op afspraak.

Glaskunst in het Oldambt

JOHAN DE VRIES – meester glasblazer

Johan de Vries (1955 geboren te Sneek) meester glasblazer en kunstenaar creëert sinds 1999 zijn werk in de Old Ambt glasblazerij. Deze was tot 1 november 2016 gevestigd in een herenboerderij op de Nederlands – Duitse grens te Bad Nieuweschans. Van 1990 tot 1998 werkte hij als glasblazer voor glaskunstenaars Willem en Bernard Heesen op de Oude Horn in Leerdam. In 1998 was de tijd rijp voor een eigen blazerij en galerie, waar zijn creativiteit de volle vrijheid kon krijgen. Hij verbouwde samen met zijn vrouw, glazenier, Tanja de Heus († 2014) de imposante graanboerderij om tot galerie, atelier en glasblazerij.

Het werk van Johan valt op door de vloeiende heldere kleuren. Hij bouwt zijn werk op in meerdere transparante kleurlagen. Daarbij is niet, zoals bij geblazen glas gebruikelijk is, de vorm het uitgangspunt. Kleur en tekening zijn primair, de vorm geldt vooral als de drager van. De vormen zijn meestal eenvoudig en lijken bijna als vanzelfsprekend vanuit de draaiende beweging van de blaaspijp te zijn ontstaan. Hierbij geeft Johan kleur en tekening de vrijheid om ook een rol te spelen bij het dirigeren van de vorm, waardoor een meer harmonisch evenwicht wordt gerealiseerd tussen kleur en het object. De natuur is daarbij zijn inspiratie. In de tekeningen die in het glas ontstaan, zijn vaak natuurwezens, zoals vissen, vogels en dieren te ontdekken, die leven in bijzondere boven- en onder waterlandschappen. De reis, “het onderweg zijn”, is Johan’s passie, de drijvende kracht. Het eindresultaat, het verstilde glasobject niet het doel maar de uitkomst van deze reis naar binnen. Vloeibaar heet glas is water in vuur; is ’’magie”.

De `Lake Sides`, `Arctica`, `Gronings Goud`, en `Autumn Paintings`, zijn komvormen en imposante schalen waarbij Johan de Vries het desbetreffende landschap als het ware weerspiegelt in het verstilde glasobject.

Bijna dagelijks werkte Johan samen met levensgezel en glasblazer assistente Ruby Palarczyk bij de glassmeltoven en tijdens de open blaassessies, elke zondagmiddag, kon men ze samen aan het werk zien.

Sinds 2005 maakt Johan ook glasobjecten voor buiten. Water – en Lichtschalen, Kleurrijke bollen installaties in de vijver. De voormalige boomgaard van de herenboerderij was omgetoverd tot glastuin, een oase van rust midden in het natuurgebied Bos op Houwingaham. Een installatie van 10 verlichte bollen staat o.a. in het mondaine kuuroord Fontana.

Het werk van Johan wordt geëxposeerd in een groot aantal galeries in Nederland en Duitsland en heeft zijn weg gevonden naar liefhebbers in heel Europa, maar ook de States en Canada. Opdrachten voor o.a. De Gasunie, de N.O.M en Philips hebben er toe bijgedragen dat zijn werk ook in India, China en Japan getoond en verkocht wordt.

© 2024 Johan de Vries © 2024 Johan de Vries
© 2024 Johan de Vries © 2024 Johan de Vries
< Erika Stulp          Anja Weber >