Expositie International Plein Air 2020   

Kunstproject in Cultuurcentrum vanBeresteyn

Al sinds begin jaren 90 bestaat er een vriendschapsband tussen 'Cultuur- en Kunstkring Rhauderfehn' en kunstenaars uit de regio Tjoemen in West Siberië. Inmiddels kwamen daar Nederlandse connecties bij, met bestuursleden van kunstgenootschap 'Kunst aan de rand van Nederland', statutair gevestigd in Veendam. De lang bestaande vriendschap leidt tot verschillende uitwisselingsprojecten, waaronder deze reizende tentoonstelling.

In 2018 bezochten 3 Duitse en 3 Nederlandse kunstschilders diverse steden en gebieden in West-Siberië en Rusland, waar samen met regionale kunstenaars “en Plein Air” werd geschilderd. In 2019 vond een tegenbezoek plaats en werd er in Rhauderfehn, Leer, Volendam, Zaanse Schans en op Waddeneiland Wangerooge gewerkt.

Ongeveer 70 schilderijen, van grafisch tot figuratief, van kleurrijk tot duister, van abstract tot realistisch, van 17 kunstenaars die aan het project deelnamen, zijn samengebracht tot deze expositie, die net zo gevarieerd is als de kunstenaars die de werken maakten.

Tijdens het bezoek aan Rhauderfehn in 2019 werden ze voor het eerst tentoongesteld en vervolgens van oktober tot december 2020 in Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam. De expositie kreeg de passende ondertitel Bruggen verbinden - Vriendschap behoeft geen taal en wordt vergezeld door een catalogus.

© 2024 Kunst aan de rand van Nederland.