Geert Schreuder
© 2020 Geert Schreuder.

Esweg 9

NL 9591 AZ Onstwedde

+31(0)5 99 33 17 31

www.geertschreuder.nl

Open: elke eerste zondag van de maand van 13-17 uur.

De kunstschilder Geert Schreuder (Veendam, 1949) woont aan de rand van Onstwedde in Oost-Groningen. Na zijn opleiding aan de Groningse kunstacademie Minerva in 1972 schilderde hij in een fijn-realistische stijl. In de loop der jaren is die stijl spontaner en expressiever geworden.

Geert Schreuder maakt in acrylverf van landschappen en interieur-stillevens kleurcomposities, die soms bijna abstract zijn. Met druipende verfstreken legt hij vertrouwde elementen - kleur, licht, lucht, aarde, voorwerpen - op zijn manier vast. Het afgebeelde wordt door hem niet mooier of lieflijker gemaakt, het gaat hem juist om het unieke van het alledaagse. Hem interesseert in de eerste plaats de sfeer van wat hij ziet; het zonlicht, de schemering, de kleurrijkdom van een grijze nevelige dag.

Heel belangrijk is het schilderen zelf: wat doe je met de verf en met het schildersgereedschap? Hoe maak je telkens opnieuw een spannend geheel van kleuren en vormen? Ook het beeldende effect van kleurtegenstellingen en het weglaten of juist het toevoegen van details zijn beeldende zaken die Geert Schreuder uitermate boeien. Hierdoor ontstaan binnen de herkenbare voorstelling van zijn schilderijen spannende abstracte beeldvlakken.

Naast zijn vrije werk maakt Geert Schreuder regelmatig werk in opdracht. Dat varieert van tekeningen ter grootte van een briefkaart tot wandschilderingen van tientallen vierkante meters; afhankelijk van de wensen van de opdrachtgevers. Hij maakte landschappelijke voorstellingen, portretten of historische afbeeldingen, voor onder meer het Veenkoloniaal Museum in Veendam, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Klooster ter Apel en veel andere instellingen, bedrijven en particulieren. Ook zijn er in de loop der jaren ruim 60 boeken verschenen met illustraties van zijn hand. Het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal bezit de complete collectie boeken.

De afgelopen jaren voerde Schreuder verschillende bijzondere projecten uit. Zo maakte hij in 1998 ‘Novemberland’, een serie van negen schilderijen bij het gelijknamige gedicht van Koos Schuur. In 2006 was in het Klooster Ter Apel de tentoonstelling 'Bodem voor Hemel' te zien. Hierin presenteert Schreuder 25 schilderijen van 100 x 100 cm met als onderwerp oude kerken in Friesland, Groningen en Ost-Friesland.

© 2020 Geert Schreuder.
© 2020 Geert Schreuder.
© 2020 Geert Schreuder.
© 2020 Geert Schreuder.

Top

Copyright notice   
Disclaimer
Contact