Onno van Abs   
© 2024 Onno van Abs

Schulstrasse 56

D 26810 Westoverledingen

Open: op afspraak.

Intarsia

Al jaren houd ik mij bezig met het maken van intarsia-kunst, niet te verwarren met marqueteri (dat is geen kunstvorm maar een techniek). Intarsia is een vorm van inlegwerk in hout. Ik gebruik deze decoratieve kunstvorm figuratief. Er zijn heel weinig kunstenaars die intarsia nog beoefenen, het is te arbeidsintensief.

Deze oppervlaktetechniek kenmerkt zich doordat de ingelegde materialen in een massief vlak verwerkt zijn. Er wordt daartoe eerst materiaal uit het vlak verwijderd dat vervolgens ingelegd wordt met hout. Door schuren en/of slijpen wordt daarna het oppervlak gladgemaakt.

Ik maak gebruik van oude en nieuwe gereedschappen. Ik maak eerst een ontwerp op transparant papier. Dat wordt overgezet op het paneel. Met een bovenfrees haal ik de voorstelling eruit op 3 mm. Van balken van allerlei mooie houtsoorten zaag ik met de grote cirkelzaag dunne plakken van 3 a 4 mm. Uit deze dunne plankjes zaag ik met de beugelzaag de vormpjes; maak ze 'pas' en lijm die precies in het weggefreesde deel. Zo ontstaat gaandeweg de voorstelling.

Ik ben gediplomeerd tekenleraar en was van 1973 tot 2008 leerkracht op basisscholen in Stad-Groningen.

Ik verkoop mijn stukken liever niet. Mogelijk zou ik wel eens iets in opdracht willen maken. Ik werk thuis dagelijks aan mijn werkstukken met veel passie.

© 2024 Onno van Abs © 2024 Onno van Abs © 2024 Onno van Abs © 2024 Onno van Abs
         Manfred Baasner >