Gerard Leerkes   
© 2024 Gerard Leerkes

Gronddiep 37

NL 9695 BX Bellingwolde

06 53 86 76 80

Open: op afspraak.

Gerard Leerkes (1951) is tot 2001 werkzaam geweest in allerlei functies bij de overheid en in het bedrijfsleven. Daarnaast is hij al jaren bezig met kunst. Zijn werk was en is te zien op diverse exposities en kunstmarkten. Sinds 2005 is Leerkes fulltime kunstenaar.

Abstracte stilte

De werken van Gerard Leerkes kenmerken zich door de stilte die de kunstenaar er in probeert te brengen en door de bijzondere manier van de vormen. De werken zijn zelden vlak. Vaak wordt er gewerkt met hoogte en diepteverschillen. In zijn werken laat Leerkes zich inspireren door de natuur, natuurlijke processen en spiritualiteit. De werken zijn vaak abstract, maar in sommige zijn wel dingen herkenbaar.

Vormen en woorden

Ook is het zo dat hij de vorm en functie soms uit elkaar haalt. Bijvoorbeeld de lege zaaddozen van planten hebben soms een bijzondere mooie vorm, deze vorm wordt dan wel gebruikt, maar alleen om de vorm. Het werk heeft dan niets te maken met planten. De vorm is mooi en geeft de inspiratie. Daarnaast is het zo dat de inspiratiebron soms een woord is wat een gevoel weergeeft. Bijvoorbeeld geborgenheid, ingevingen, ontluiking, regelmatigheid, ambitie, e.d. Dit zijn enkele namen van zijn werken. Soms wordt de naam gegeven of eigenlijke gekregen tijdens het maken van het werk en soms vooraf. De uitdaging zit ook duidelijk om het gevoel wat hoort bij de naam weer te geven in een eenvoudige setting. Abstract in de vorm dat het alleen herkenbaar is voor de kunstenaar is niet de opzet. Men mag het werk gewoon mooi vinden of niet, maar er is wel altijd een uitleg bij.

Gerard Leerkes is een autodidact. Hij ziet de kunst als een persoonlijke ontwikkeling in een altijd durend leerproces. De weg is het doel. Dagelijks is hij bezig met nieuwe vormen en kleuren om een bepaald gevoel weer te geven.

© 2024 Gerard Leerkes © 2024 Gerard Leerkes © 2024 Gerard Leerkes © 2024 Gerard Leerkes © 2024 Gerard Leerkes © 2024 Gerard Leerkes
< Ingalil Lang          De Liefde >