Neue Wege - Mooi uitzicht   

Nederlandse kunstenaars uit de grensstreek verrijken de traditionele antiekbeurs in de Weser - Ems - Halle in Oldenburg voor het eerst met moderne kunst.

Door Bettina Airaksinen

Wie of wat is Kunst aan de rand van Nederland? Volgens het principe van wederzijdse steun in solidariteit, zijn ze samengekomen om een ​​levendige en nog steeds groeiend kunstenaarscollectief te vormen. Alle 15 exposanten zijn actief lid van de regionale vereniging Kunst aan de rand van Nederland (KadrvN), opgericht in 2006 door Ingrid van der Stelt, Carla van den Berg en Hans van Herwijnen.

Ze zijn niet alleen kunstenaars, maar zien zichzelf ook als ambassadeurs, elk voor hun eigen speciale en zeer individuele begrip en beoefening van kunst, allemaal samen en met andere collega's voor hun spannende dingen (veel vlooienmarkten, uitstekende musea, voormalige grote boerderijen omgebouwd en gerestaureerd tot kunst- en cultuurlocaties, nieuw gebruikte industriële architectuur en landschapsmonumenten van alle soorten) en ontspannend (rijk aanbod vrijetijdsbesteding, Fontana in Bad Nieuweschans als beste wellness-spa van Nederland, chique hotels, historische bezienswaardigheden met kleine musea waar je alles te weten komt over de interessante geschiedenis) verrassend rijk gezegend, BLOEIENDE GRENSGEBIED aan weerszijden van het oude Oost-Groniger nationaal grenzen.

Op het tweede gezicht is het een regio waar in het verborgene veel meer creatieve dingen gedijen dan ik op dit moment zelfs maar kan noemen. Het is de regio van modern ondernemerschap, uitzonderlijke gastvrijheid, vaak in een exquise historische ambiance in een uniek Landschap, het is de regio met de vele kunstenaarsateliers, galerieën, musea op hoog niveau. Het is ook een regio vol muziek, cabaret en theater. Alleen of langs de kunstroutes is het de moeite waard om op ontdekkingsreis te gaan. KadrvN verheugt zich op bezoek uit Duitsland.

In tijden van een lege staatskas moeten burgers de regionale culturele promotie in eigen hand nemen: KadrvN loopt hier voorop met veel persoonlijke betrokkenheid van degenen die zich inzetten. Het motto is: "Kunst over de grenzen", wat kan er beter met dit evenement?

ANTIKES, de kunst- en antiekmarkt verkende nieuw terrein ter gelegenheid van de voorjaarsbeurs in 2009. In een speciale show werden speciaal door de kunstenaars geselecteerde moderne kunstwerken onder het aspect harmonie met prachtige oude meubels en antieke ornamenten aan u gepresenteerd.

Vooral jonge verzamelaars, die de 'ANTIKES' combineren steeds vaker mooie oude stukken met stoer design (Nederland is ook hier een van de koplopers, ik noem maar eens de levende klassiekers van Nederlandse ontwerpers) en moderne kunst tot een individueel geheel.

De vaardige mix van oud en nieuw, stoer en speels, streng en humoristisch, vindt steeds meer volgers. Liefhebbers van kunst en antiek weten al lang dat schijnbaar ongepaste dingen wonderwel samengaan op hetzelfde niveau. In Nederland wordt deze trend naar een vaardige mix al lang toegepast en draagt ​​bij aan de bijzondere flair van veel appartementen, huizen en werkplekken, die we dan kunnen bewonderen in woonmagazines of bij een bezoek aldaar.

De kunstenaars en galeriehouders van KadrvN - veel van hen zelf antiekliefhebbers - waren dan ook bijzonder verheugd de traditionele Noordwest-Duitse voorjaarsbeurs voor ANTIEK te kunnen verrijken met een kleine maar fijne selectie van hun werk.

Voor de "premiere" tentoongesteld (in alfabetische volgorde): Jente Bagchus, Carla van den Berg, Iris Bouman, Titia ten Bosch, Ingrid Constance (van der Stelt), Cilia de la Court, Jeanne Duijs, Els van Gulik, Hans van Herwijnen, Bart van Oijen, Jonathan Otten, Marten Randa, Klaas Russchen, Ben Schasfoort, Erlinde Stephanus.

Ze hebben allemaal hun eigen homepage en zijn meestal ook vertegenwoordigd op de atelier- en kunstroutes van de andere kunstverenigingen (binnenkort handig op je navigatiesysteem) met illustraties en tekst.